oktober 20, 2016 at 1:29 pop

13.11. JOGIJSKA FILOZOFIJA – BHAGAVAD GITA (predavanje)

Joga studio Sadhana – Ljubljana, 13.11. 2016, od 14.00 do 16.30. 


old bookPredavanje Jogijske Filozofije, ki poteka v sklopu Sadhana šola joge, ima več delov. Tokrat vas vabimo na predavanje na temo Bhagavad gite. Predavanje je namenjeno vsem ljubiteljem joge, bodočim in obstoječim učiteljem joge, sploh vsem, ki želijo poglobiti lastno razumevanje joge. Predznanje ni potrebno.

V vseh kulturah nastopi v razvoju trenutek, ko se mit preobrazi v filozofsko misel. Ta išče skozi mnogotere refleksije odgovore na temeljna vprašanja, kdo smo, od kod smo, zakaj smo. Skozi filozofijo iščemo svoje sidrišče v življenju, težimo k temu, da postavimo svoje bivanje na zemlji v okvir, ki mu daje temelj in smisel. Je to hrepenenje po smislu samo še ena igra ega ali sega globlje, v naše najbolj univerzalno bistvo, zavest, dušo?

Naša pozornost se bo obrnila na izjemno bogastvo filozofskega izročila indijskega podkontinenta. Indija ohranja doslej znano najstarejše, vsaj 4 tisočletja staro, kontinuirano izročilo filozofske misli. Ta misel je nedvomno vplivala in oplajala sodobne kulture in skozi filozofsko izročilo antike sega vse do današnjih dni.

Izjemna zakladnica filozofske misli, ki jo je razvila Indija, obsega množico različnih sistemov, tako teističnih, kot ateističnih. Lahko bi rekli, da ni teme, ki je indijski filozofi niso premislili, načeli ali povezali v sistem.

Tokratno predavanje o jogijski filozofiji bomo posvetili TEMELJNEMU BESEDILU, FILOZOFSKO – EPSKI PESNITVI O DHARMI BHAGAVAD GITA – GOSPODOVA PESEM.

Bhagavad gita je del epa Mahabharata in je temeljno delo predklasičnega obdobja, ki  že od svojega nastanka pa vse do danes navdihuje množico interpretov. Še vedno je to besedilo, ki se ga Indijci učijo na pamet, je ključno besedilo narodnega prebujenja, delo, na katero se je ljubeče skliceval Gandhi in je ostalo dobro tisočletje in pol navdih tako za Indijce, kot za mnoge zahodnjake.

Interpretirali so jo na diametralno nasprotne načine, kot najvišjo pesem sočutja in etične drže na eni strani in na drugi kot poziv k vojni, nasilju in opravičilo zanju. Prav ta dvojnost, ki ga besedilo izziva pri svojih bralcih in interpretih zadeva samo srž filozofije samklje in joge: spoznavanje samega sebe in duhovno razsvetljenje skozi uvid v majo – čudežno ustvarjalno moč narave in iluzorno energijo.

Predavala bo Barbara Habič Pregl.

Cena:

39,00 € za člane Joga Studia Sadhana (49,00 € zunanji)

Prijavite se lahko preko e-maila info@sadhana.si in na recepciji Joga studia Sadhana – Ljubljana.

Tečaj bo potekal na lokaciji Koprska 52, Ljubljana Vič. Število mest je omejeno. Prijave so obvezne in so veljavne le ob plačilu.

Koledar
dogodkov