Joga studio Sadhana

KARMA JOGI ZA TEDEN DNI

Lavra Babič, Joga studio Sadhana
Lavra Babič, Joga studio Sadhana

Med božično-novoletnimi prazniki me je odneslo v ašram, spiritualno skupnost blizu Assisija v Italiji, imenovano Ananda. Tja sem se odpravila z željo, da se posvetim svoji praksi, obdana s čudovitimi ljudmi, ki imajo podobne interese. Po navadi pa se tako znajdem v izobraževanjih ali programih, ki mi ponudijo poglobitev ali novo razumevanje. Tako sem za kratek čas postala karma jogi.
Pred nekaj leti sem prvič prebrala Bhagavadgito. Ta starodavna indijska filozofska epska pesnitev je neizčrpen vrelec modrosti. Nekatera spoznanja prispejo do nas takrat, ko jih potrebujemo. Tako se je v meni takrat zasidrala beseda nenavezanost. Še dandanes jo poskušam prakticirati vsak dan. Včasih je preprosto, večkrat pa ponuja precejšnji izziv, saj svojim mislim, čustvom in dejanjem pogosto dodajamo predznak.
Karma joga v neposrednem prevodu pomeni samorealizacija, združitev z Bogom (JOGA) prek delovanja (KARMA). Naše delo ali delovanje je pogosto usmerjeno v neko pridobitev, kot na primer v denar, varnost, izkazovanje, občutek sprejetosti, iskanje ljubezni, potrditve … Tako zapolnjujemo svoje potrebe, želje, hotenja in iščemo srečo. Iščemo jo zunaj sebe in pogosto pozabljamo, da biva v nas samih, le naš ego jo s svojo prisotnostjo zakrije. Prav naš ego našim dejanjem dodaja predznak. Morda se sliši sila preprosto, vendar nas spremlja že vse življenje in pozna nešteto trikov, kako lahko v nas ustvari vrsto misli, zgodb, iluzij … na katere nato pripenjamo svoja čustva, ki jih obarvajo in jim dodajajo predznake. Ko neki dogodek obarvamo s pozitivnimi lastnosti, smo veseli, ko pa ga obarvamo negativno, nas prevzamejo temu pripadajoča stanja. In tako ves čas nihamo in iščemo stvari ali ljudi, ki bi nas osrečile. Naše življenje je posledica naših preteklih delovanj (trenutna karma), naše sedanje delovanje pa vpliva na našo prihodnost. Karma joga nas uči nesebičnega delovanja, služenja drugim brez pričakovanj ali povračil. Uči nas, kako lahko delujemo nenavezano. Uči nas, kako lahko prekinemo ustvarjanje karme.
Naše vsakodnevno delovanje je pravzaprav učenje prvih dveh korakov aštanga joge po Patandžaliju, Če dojemamo jogo kot zgolj prakticiranje asan in pranajam ter nekaterih drugih tehnik, nanju pogosto pozabljamo, a sta nadvse pomembna. Ta dva koraka so ‘jame’ in ‘nijame’. Skupaj predstavljajo 10 moralnih, etničnih vrednot ali načel. Jame nas učijo nenasilja, resnicoljubnosti, nekraje, vzdržnosti in nepohlepnosti, nijame pa čistosti, notranjega zadovoljstva, samodiscipline, preučevanje samega sebe (introspekcija) in popolne predanosti (devocija). (Več o njih: B. Habič Pregl, Pot se začne z jamami in nijamami) V teoriji se zdi razumljivo, a šele prek našega delovanja, interakcije z drugimi ter iskrene introspekcije lahko opazimo, ali jih zares živimo.

Joga studio Sadhana

Pristala sem v skupinici, katere namen je bil pomagati skupnosti pri vsakodnevnih opravilih in se pri tem učiti principov karma joge. Poleg pomoči v kuhinji, pospravljanja in drugih dejavnosti je program vključeval lekcije, medsebojno izmenjavanje izkušenj, petje manter, prakso asan, pranajam in meditacij. Ključen princip je iskanje ravnovesja med biti aktiven v času neaktivnosti in biti neaktiven v času aktivnosti. Tako ašram ponuja možnost prakse asan, pranajam in predvsem meditacije kot ravnovesje dnevnim aktivnostim, ki jih imamo na voljo. Meditacija ponuja distanco, introspekcijo, samoopazovanje, možnost osebne rasti, nenavezanost na pretekle dogodke in tisto esenco, ki jo vsak od nas sprejema na svoj način. Vsak, ki je kdaj meditiral, verjetno ve, da meditacija navzven deluje pasivno, vendar za ‘dobro’ meditacijo potrebuješ močno usmerjeno energijo. Po drugi strani je naše dnevno življenje precej aktivno, vendar nam nenavezanost ponudi možnost, da se na stvari ne odzovemo. Kot radi rečemo pri jogi, da ostanemo v svojem centru.

Naša skupinica se je sestajala vsak dan po jutranji praksi joge, meditaciji in zajtrku in tako skupaj začela dan. Prvi dan smo dobili preprosta navodila: ne glede na svoje delo bodi samoopazovalec in poskušaj opravljati delo
1) brez tekmovalnosti,
2) brez primerjanja z drugimi
3) in brez iskanja potrditve/rezultatov.

Pri tem smo dobili orodja, ki nam lahko pomagajo:
– delo začneš z molitvijo, afirmacijo, mislijo, mantro;
– ponavljanje mantre v času dela (mentalno ali verbalno);
– petje pesmi, ki nas inspirirajo, navdihujejo;
– ponavljanje afirmacij;
– notranji pogovor z Bogom, gurujem, svetnikom ali preprosto osebo, ki ji zaupamo in z njo lahko delimo naše strahove, misli, frustracije …;
– delovanje na način, da smo le kanal, prek katerega deluje višja sila, stvarstvo, Bog;
– molitev za druge;
– zavedanje, da se ljudje in situacije zgodijo z razlogom.
Kuhinja je srce skupnosti, saj se tam pripravlja in streže hrana. Naš skupinica je opravljala različna dela, povezana s kuhinjo. Vsak od nas je prejel urnik z razporeditvijo dela.
Delati sem začela v ponedeljek po kosilu. Zbrali smo se v kuhinji, prebrali misel Paramhanse Joganande, zapeli AUM in si zaželeli radost ob delu. In tako se je moja karma joga začela s pomivanjem posode in odnašanjem smeti. Sliši se preprosto, nekaj, kar pravzaprav počnemo vsak dan prav vsi. Pa vendarle, kot novopečeni opazovalec svojih misli kaj kmalu najdeš trike, ki jih uspešno izvaja tvoj ego. Po uvajanju sem tako kaj kmalu zaznala svoje misli, ki so seveda brezsramno izpodrinile mantro in me priganjale, naj delo opravim čim hitreje, mnogo bolje kot oseba na drugi strani. In tako se je prvo ‘preprosto’ navodilo izkazalo za ne tako zelo preprosto. Poiskala sem mantro in jo vrnila. Vsakih 30 minut je nato nekdo nekajkrat udaril po tibetanski posodici, kar je bil znak, da se za hip ustaviš in si privoščiš kratko introspekcijo ter se morda ponovno naravnaš. Spet sem zaplula v zvokih mantre. Verjetno so minile cele tri minute, ko sem si rekla: »Saj mi kar gre!« in opazila gospodično in mladeniča, ki sta se ob delu spogledovala. Njuna produktivnost je ob tem močno padla in moj ego je dobil novo priložnost, da me je navdihnil z vrsto novih misli in občutkov. Ko sem se končno zavedela, sem prekinila tok misli in usmerila pozornost z dela drugih na svoje, njuno spogledovanje pa se je čudežno končalo. Morda se zdi, da je bilo odnašanje smeti najneprijetnejše delo, vendar mi je ponudilo priložnost, da sem uživala ob čudovitem sončnem zahodu, ko sem potiskala samokolnico z biološkimi odpadki do nekaj sto metrov oddaljenega komposta, in da sem delo lahko opravljala brez spremljave vedno govorečih Italijanov. Moj dan se je končal s pomivanjem posode tudi po večerji. Verjetno mi treba podrobno razlagati, da je bilo tudi tretje ‘preprosto’ navodilo okušeno že prvi dan. Ker sem enako delo opravljala že po kosilu, sem kaj kmalu zaznala svoje misli, da zdaj, ko to delo že dodobra poznam, lahko morda vanj vpeljem nov sistem. Zavedela sem se misli in se vprašala: ‘Zakaj?’ In nekaj znotraj mene brez obotavljanja odgovori: ‘Gotovo bo to nekoga navdušilo.’
V naslednjih dneh sem tako poleg pomivanja posode in odnašanja smeti okusila še pripravo hrane pred kuhanjem, peko sladic in pomagala pri pripravi na praznovanje novega leta. Pri tem sem imela še mnogo priložnosti, da opazujem svoj ego in poskušam delovati kar se da nenavezano, nesebično, brez pričakovanj, želje po pohvali in ohranjam mirnost ob različnih pripetljajih. Lekcije in izmenjavanje izkušenj so pripomogli k razumevanju. Vendar je meditacija tista, ki mi je omogočila izkušnjo prestaviti na drugo raven.
Joga studio SadhanaKot karma jogi sem ob vseh novih izkušnjah spoznala čudovite ljudi, izvedela njihove zgodbe in se seznanila z načinom delovanja v skupnosti. Vedno sem občudovala italijansko kuhinjo. Odličen okus in občutek za hrano, ki ga imajo v krvi. In spoznala sem, zakaj. Sredi tedna je celotna skupina karma jogijev pod vodstvom dveh učiteljev pospravila po zajtrku, pripravila, skuhala in postregla celotno kosilo za približno 120 ljudi. Sredi največjega hitenja, priprave, ko sem v glavi računala, ali nam bo uspelo ali ne, sem se zavedela, da sem v kuhinji sama. In prav takrat me je nekdo poklical v jedilnico. In Italija ne bi bila Italija, če si ne bi sredi vsega tega preprosto vzeli odmor. Privoščili smo si štrudelj, se pogovarjali, smejali in nato z nasmehom spet nadaljevali. Sliši se sila čudovito. V resnici sem potrebovala dobrih deset minut, da sem se umirila in odrinila vso živčnost na stran. In verjemite, hrana je bila postrežena pravočasno in bila je odličnega okusa.
Vem, da sem v enem tednu karma jogo zgolj okusila, vendar mi je izkušnja prinesla svežino ter nov odnos do dela in vsakodnevnih opravil. Pa ne samo dela, temveč odnosa do drugih ljudi pri delu, doma, kjerkoli. Preprosto si želim naučeno prenesti v vsakodnevno življenje. Pri tem vabim tudi vas, da se vprašate, kako živite, delate in dnevno komunicirate z ljudmi okoli sebe. Poskusite postati samoopazovalec in morda ob izzivih uporabite eno od zgoraj omenjenih orodij ali najdete svoje, ki vam pomaga, da se v neki situaciji ne odzovete tako, kot si morda ne želite. Nenavezanost ne pomeni, da postaneš apatičen. Občutek, da je delo ali storitev opravljena za dobro drugih, te navda z notranjim občutkom sreče. In prav od tam pride nova sveža energija, s katero morda neko težko delo, pogovor ali življenjski izziv lažje izpelješ. Vabim vas, da poskusite tudi vi.

Članek in fotografije: Lavra Babič, Sadhana učiteljica joge (C)2017 Sadhana d.o.o.
Joga studio Sadhana

Vsi naši programi in njihova imena /naslovi ter teskti/opisi so avtorsko delo in so predmet avtorske zaščite ali druge pravne oblike zaščite intelektualne lastnine. Besedila ali dela besedila ni dovoljeno prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene. Vsako kopiranje teksta bomo takoj prijavili pristojnim organom.

Koledar
dogodkov