marec 7, 2019 at 6:17 dop

JOGA ODDIH: MOČ ZAKLONOV IN DIHALNIH TEHNIK, 12. – 14. APRIL

SADHANA spomladanski joga oddih

»Moč zaklonov in dihalnih tehnik«

12. – 14. april, Terme Dobrna

 

OPIS PROGRAMA

Vikend program bo zasnovan kot poglobljeno delo na sebi in je primeren za vse, ki si želite poglobiti v svet joge ter si privoščiti vikend za temeljito sprostitev.

Tema, ki smo jo izbrali je zelo aktualna, saj se dotika pogostih težav sodobnega človeka kot so:

 • težave s hrbtenico,
 • bolečine v križu,
 • ovire v delovanju zaradi strahu in pomanjkanja varnosti,
 • tesnoba,
 • kronična utrujenost,
 • hormonsko neravnovesje,
 • in drugi simptomi stresa.

Tokrat smo v ospredje postavili asane zaklonov, ki so pogosto tista skupina asan, ki jih zaradi sedečega načina dela ter mnogih življenjskih obremenitev težje izvajamo. Učitelji pogosto opažamo, da se učenci težko fizično odprejo v zaklonih in zadihajo s polno kapaciteto pljuč. Zakloni so kompleksna skupina asan, ki kličejo po ravnovesju med močjo in fleksibilnostjo, med kontrolo in prepustitvijo … zakloni so pogosto ogledalo koliko in kako se drznemo izpostavit v življenju, ter koliko zaupamo svetu. Pomembno je tudi razumeti, zakaj se v dani situaciji ne moremo odpreti in to dejstvo sprejmemo kot začasno nalogo, na kateri je vredno potrpežljivo delati.

Dovolite nam, da vam v enem vikendu ponudimo novo izkušnjo zaklonov … ko boste plast za plastjo sproščali telo in se lahkotneje kot kadarkoli podali v zaklone ter odkrili nove dimenzije sebe; skozi telo, dih in čustva.

Kaj prinašajo zakloni? Zakloni delujejo osvobojajoče, blažijo tesnobo in dajejo prostor, da zadihamo s polnimi pljuči. Učinek zaklonov na držo hrbtenice je opazen že po nekaj praksah joge.

Prakso asan bomo obogatili z dihalnimi tehnikami, kjer boste okusili tudi učinke muder (energijske tehnike). Za vse, ki si želite v enem vikendu spoznati ali dodatno poglobiti dihalne tehnike, bo zdaj čas za to. Deležni boste natančnega učenja tehnik kakor tudi daljšega časa namenjenega izvedbi dihalnih tehnik.

Še nekaj pomembnega za tiste, ki ste že nekaj časa v jogi …. in se morda sprašujete zakaj bi prišli na tak vikend, saj tehnike že poznate in ste se jih že učili v tečaju ali v šoli za učitelje joge?

Izkušnje kažejo, da je eno naučiti se tehnike, drugo pa poglobiti se v tehniko samo. Joga oddih je za vse, ki že imate temelje joge idealen čas za poglabljanje in raziskovanje novih dimenzij na podlagi že znanih tehnik. Dober primer so prav dihalne tehnike. Dihalne tehnike se naučimo relativno hitro, za občutne rezultate pa potrebujemo čas za poglobitev in veliko prakse. Nedvomno pomagajo tudi pogovori z izkušenejšimi praktikanti oz. učitelji joge, ki v svojo prakso vključujejo veliko pranajam.

Skupinska dinamika in izmenjava izkušenj je dragocen dodatek k delu na sebi, ki ga na joga oddihu dobite »v paketu«.

 

Prvi dan (petek) bo namenjen sprostitvi po delovnem tednu. Po prihodu v Terme Dobrna smo za vas pripravili tematsko prakso hatha joge, ki vas bo umirila in pripravila na vikend. Po večerji bo sledilo krajše spoznavanje in kratek uvod v vikend.

Drugi dan (sobota) zjutraj, še pred zajtrkom, se bomo prebudili z lahkotno prakso joge, ki bo temeljila predvsem na predihavanju in čiščenju telesa. Po zajtrku bo cel dopoldanski čas namenjen raziskovanju zaklonov, pričakujete lahko preplet teorije in prakse, deležni boste kompleksne joga delavnice. V ospredje bomo postavili razumevanje diha in gibov rok, ki močno podprejo izvedbo zaklona. Hkrati si bomo pogledali ključne mišice trupa in nog, ki dajejo zaklonom temelj iz katerega lahko dosegamo odprtost srčnega dela. Po kosilu bo prosti čas, ki ne bo voden … to bo čas za sprehode, wellnes, druženje. V popoldanskem delu do večerje bo sledila še praksa joge – integracija vsebin. Sobotni večer bo zopet namenjen sprostitvi v wellnesu, druženju ali zgodnjemu počitku.

Tretji dan (nedelja) zjutraj, še pred zajtrkom, bo čas za dihalne tehnike. Po zajtrku  bo cel dopoldan namenjen poglobitvi in nadgradnji. Dotaknili se bomo tudi psiholoških vidikov zaklonov ter namenili nekaj časa ciljni uporabi dihalnih tehnik.


IZVAJALCI

Sneža Vidovič, učiteljica joge in meditacije z več kot 20-letnimi izkušnjami na področju joge,  ki v svojem poučevanju združuje izkustveno anatomijo s tradicionalnimi indijskimi pristopi.

Je avtorica strokovnih programov v Joga studiu Sadhana, izvajalka delavnic Upravljanje stresa in ustanoviteljica Sadhana šole joge – šola za učitelje joge. Njen pristop pri poučevanju joge je nežen in učinkovit obenem. Zaupajo ji številni učenci joge, ki se v njenih rokah počutijo varne.

Sneža o tematiki letošnjega joga oddiha: “V mnogih letih poučevanja joge lahko rečem, da so ravno zakloni tisti, ki mi največ povedo o trenutnem stanju učenca. Dihanje in gibanje sta le odslikava naših notranjih stanj … tudi sama sem šla skozi proces transformacije, najbolj prav pri zaklonih, se mi zdi. Bolj ko mi je uspelo napredovati skozi dih, bolj ko sem prakso joge izvajala lahkotno, bolj se je bilo telo pripravljeno predati zaklonu. Lahko bi rekla, da sem moral v svojo prakso vnesti več ženskega principa, jin energije. Zaklone sem resnično odkrila in v njih začela uživati šele po nekaj letih redne prakse joge. Zato ni naključje, da smo letos povezali prav zaklone in dihalne tehnike; povezava obojega prinaša fascinantne rezultate.”

 

Blaž Jarc, Sadhana učitelj joge, NLP Master Coach ter avtor programa za osebno rast Šola osebne odličnost. Predavatelj, ki na duhovit, zanimiv, predvsem pa sistematičen način povezuje jogo z vsakodnevnim življenjem. Njegove dolgoletne izkušnje v športu so mu prinesle nekaj poškodb, ki jih je tudi s pomočjo joge odpravil. Zato v svojem delu namenja veliko pozornosti modifikacijam asan in asistencam, saj želi prakso joge vedno prilagoditi posamezniku. Joga ga je naučila načela: »Manj je več.«

Blaž o tematiki letošnjega oddiha: “Življenje mi rado postreže z izzivi, ki sem jim težko kos. Takrat v svojem telesu občutim breme in pritisk. Imam občutek, da imam na prsih kamen, opazujem dih – plitek je in okoren. In ravno v takih trenutkih se v lastni praksi obrnem v zaklone in dihalne tehnike. Točno to je tisto, kar mi pomaga zlomiti spone okoli prsnega koša, zadihati svobodno in se vedno znova vračati v kvaliteto in lahkotnost bivanja in delovanja. Zato se letošnjega oddiha zelo veselim!”

 

 

 


Ali ste vedeli? V Termah Dobrna so se razvajali že stari Rimljani, v miru in tišini reke Dobrnice je iskal navdih za svoja dela tudi pisatelj Karl May, v termalnih vrelcih pa je za svojo lepoto in zdravje poskrbela italijanska igralka Sophia Loren.

URNIK JOGA ODDIHA

Petek, 12. april

16.00 – 17.00     prihod in registracija

17.15 – 18.30     praksa hatha joge (Sneža)

18.45 …..           večerja

20.00 – 21.30     spoznavanje in kratek uvod

 

Sobota, 13. april

7.00 – 7.45        dihalne tehnike (Blaž)

8.00 …              zajtrk

10.00 – 13.00    joga delavnica  (teorija in praksa) – Blaž /Sneža

13.00 – 16.30    PROSTI ČAS

16.30 – 18.00    Praksa hatha joge – integracija zaklonov – Blaž

18.15 …            Večerja in prost večer

 

Nedelja, 14. april

7.00 – 7.45       dihalne tehnike (Sneža)

8.00 ….            zajtrk

10.00 – 14.00   joga delavnica (teorija in praksa) – Sneža /Blaž

14.00 ….          družabni del / kopanje v termalnih bazenih / savna


CENA

Cena vikend rezidenčnega programa na osebo:

229,00 EUR (namestitev v hotelu VITA****, dvoposteljna soba*)

* na voljo je tudi omejeno število enoposteljnih sob z doplačilom 15,00 EUR / osebo / noč

Cena vključuje:

 • Joga program (4 x vodena praksa joge, 2 x joga delavnica)
 • Namestitev
 • Neomejen vstop v termalne bazene
 • 2 x vstop v Svet savn v vrednosti 50,00 EUR
 • Pogostitev med programom

PRIJAVA

SEMAFOR PROSTIH MEST: 2 PROSTI MESTI ZARADI ODPOVEDI

Prijavite se preko emaila: info@sadhana.si. Za dodatne informacije smo na voljo na številki 040 90 91 92. Prijave s plačilom sprejemamo do zapolnitve mest. 

Podatki za plačilo/nakazilo:

SADHANA d.o.o.

ŠPIKOVA ULICA 17, 4000 KRANJ

Številka računa: SI56 0433 1000 3365 433 (Nova KBM)

Namen plačila: 12042019

Ponujamo vam možnost plačila na 2 obroka, pri čemer mora biti program v celoti plačan pred datumom izvedbe. Dogodek je družinam prijazen – lahko pripeljete družinske člane, ki bodo plačali le namestitev. Jogijski oddih bo vključeval tudi fotografiranje.

Prijave in dodatne informacije: gsm 040 90 91 92 | info@sadhana.si


OGLEJTE SI NEKAJ UTRINKOV IZ PRETEKLIH JOGA VIKENDOV V DOBRNI:

 

OPOZORILO: Vsi programi in njihova imena, njihovi opisi in delovni naslovi ter vsi teskti so avtorsko naše delo in so predmet avtorske zaščite ali druge pravne oblike zaščite intelektualne lastnine. Besedila ali dela besedila ni dovoljeno prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene. Vsako kopiranje teksta bomo takoj prijavili pristojnim organom! (C)(R)Sadhana d.o.o.
Koledar
dogodkov