november 28, 2019 at 2:50 pop

2.2. K JEDRU – TO THE CORE, joga delavnica

Kdaj: nedelja 2. februar 2020, od 10. do 13. ure
Lokacija: Joga studio Sadhana, Ljubljana

Delavnico vodi gostujoča učiteljica joge iz Zagreba IVA MERTIĆ.

Nedeljska delavnica v februarju dopolnjuje vsebino tečajev joge v Joga studiu Sadhana in jo toplo priporočamo vsem. Še posebej tistim, ki želite svojo prakso asan dvigniti na višjo raven zavedanja ali/in se tudi sicer srečujete z bolečinami v hrbtu.
Učiteljem joge pa bo delavnica ponudila še eno orodje pri njihovem delu in razumevanju optimalnega gibanja in dihanja.

Delavnico priporočamo vsem, ki:

– želite dvigniti raven zavedanja in izvajanja asan,- se pogosto srečujete z bolečinami v hrbtu,

– ste že učitelji joge in želite nadgraditi svoje znanje in kakovost poučevanja joge,

– si prizadevate za čim večjo varnost in učinkovitost pri športu (ali jogi).

Koncept, imenovan “core”/jedro, se je pojavil v 90. letih. Na njegovi podlagi so se zvrstila različna raziskovanja tako v različnih športih kot tudi v jogi in drugih body-mind tehnikah. Sprva je pojmovanje “cora”/jedra zajemalo le trebušne mišice, mišice medeničnega dna in trebušno prepono.

Thomas Myers* je v svojem raziskovanju in znanstvenem delu šel korak dlje in začel vključevati fascije oz. miofascije – ovojnice oziroma vezivno tkivo, ki obdaja mišice. Miofascije so sistem, poleg mišic in kosti, ki ga je vredno spoznati, če se želimo gibati optimalno. Te neprekinjene linije vezivnih struktur, ki potekajo ob kosteh in ob hrbtenici ter povezujejo telo od stopal do glave, so kot nevidna mreža, v katero je vpeto naše telo. Lahko jih raziskujemo tudi v okviru izvajanja joge.
Pomislite na jabolko – ko ga pojemo, nam v roki ostane le ogrizek. Ko govorimo o človeškem telesu, je njegov osrednji del, jedro, kot ogrizek jabolka: angl. core oziroma deep front line (DFL).

Pri jogi pogosto govorimo o poravnavah v praksi asan, ki so pomembne za varno izvedbo. Z razumevanjem in pravilnim aktiviranjem jedra in odkrivanjem miofascij se učimo optimalne drže v vsaki asani, da bi bili naše gibanje in dihanje lahkotnejši, stabilnejši in varnejši.
Specifični vzorci gibanja, ki jih bomo spoznavali na delavnici, nam bodo pomagali, da bomo dosedanje izvajanje asan izpopolnili in se izognili morebitnim poškodbam v prihodnosti.
Ne glede na to, katero vrsto joge izvajate, ali ste začetnik ali dolgoletni praktikant, boste spoznali zelo koristne tehnike, ki vam bodo razširile obzorja. Po delavnici boste nekatere gibe zagotovo izvajali drugače, z drugačnim zavedanjem.

*Besede Thomasa Myersa iz njegove knjige Anatomy trains: “Function of DFL (deep front line) can usually be transferred to the outer lines of myofascia, but with slightly less elegance and grace, and slightly more strain to the joints and periarticular tissues, which can set up the conditions over time for injury and degeneration. Thus, many injuries are often predisposed by failure within the DFL some years before the incident that reveals them takes place.”

O Ivi Mertić:
Diplomirala je iz primerjalne književnosti in je tudi profesorica fonetike. Dolgoletna praksa joge jo je vodila v poglobljeno izobraževanje in izpopolnjevanje na tem področju. Prvi certifikat za poučevanje joge je pridobila leta 2009. Leta 2012 je končala izobraževanje na višji stopnji in postala učiteljica joge 500 RYT. Kmalu zatem je zaključila še izobraževanje TTC YOGA KIDS po metodi Rainbow Kids Yoga.
V Joga studiu Sadhana je Iva že gostovala leta 2012, takrat kot asistentka Snježane Nine Vukas, pri kateri se je dolga leta izobraževala. Njeno pot so zaznamovali tudi drugi svetovno znani učitelji joge, omenimo le najpomembnejše: Leslie Kaminoff, David Swenson, Duncan Wong, Twee Merrigan, Neil Barker, Paul Dallagen, Sandra in Marco Bianco, Gabi Božić, Sadie Nardini. Iva se še naprej izobražuje in razume, da je poslanstvo učitelja joge tudi v tem, da nikoli ne preneha biti učenec.


Delavnica bo potekala v hrvaškem jeziku s sprotnim prevodom, če bo potrebno.

Cena: 60,00 EUR (vključuje gradivo, program in pogostitev)

Podatki za plačilo/nakazilo:
SADHANA, d. o. o.
ŠPIKOVA ULICA 17, 4000 KRANJ
Številka računa: SI56 3500 1000 1424 745 (BKS BANK AG)
Namen plačila: TO THE CORE
Sklic: SI00 02022020

prosta mesta: PROSTA MESTA SO
Prijavite se lahko po e-pošti info@sadhana.si.
Veljavna je le prijava s plačilom, rezervacij ne sprejemamo. Število mest je omejeno. V primeru odsotnosti ali zamude denarja ne vračamo.

 

Koledar
dogodkov