Joga studio Sadhana

UČITELJICA JOGE SE PREDSTAVI: SNEŽA VIDOVIČ

Sneža Vidović, Joga studio Sadhana
Sneža Vidović, Joga studio Sadhana

Za vas odgovarja na vprašanja Sneža Vidovič,

univ. dipl. soc. delavka, ustanoviteljica Joga studia Sadhana, strokovna direktorica Sadhana šola joge,  učiteljica joge in meditacije


 

 

 

 


Kako je joga prišla na tvojo pot in kaj ti prinaša?

Joga je prišla v moje življenje, ko sem jo najbolj potrebovala. Kot naročeno, bi rekli, za kar sem zelo hvaležna. Ko danes pogledam nazaj, mi je marsikaj jasno … zdaj razumem, zakaj so se mi pojavljale številne zdravstvene težave, za katere uradna medicina žal ni našla odgovora. Odgovore sem našla v jogi in ajurvedi, ki sta prinesli v moje življenje ravnovesje, drugačen življenjski slog in novo življenjsko filozofijo, ki ji je resnično vredno slediti. Joga mi je od nekdaj prinašala tisto, kar tako hitro izgubimo – stik s samim seboj.

Katera je ena od tvojih najljubših asan in zakaj?

Trikonasana oz. trikotnik. V trikotniku najbolj občutim zlitje in povezavo dveh nasprotujočih si sil: čutim silo, ki me prizemlji in mi daje moč, ter nasprotno silo, ki ponuja ekspanzijo, svobodo in odprtost. Mislim, da trikotnik odslikava tisto, kar v življenju resnično potrebujem: varen pristan in hkrati svobodo, da lahko raziskujem svet. Čeprav je trikotnik zelo ekspresivna asana, lahko bi rekla, da nosi ekstrovertiran princip, sama v njej najdem tudi izjemen fokus, mir in usmerjenost navznoter.

Katero knjigo ali film, ki si jo/ga pred kratkim prebrala/videla, bi priporočila?

Že pred leti me je prevzela knjiga Še en krog na vrtiljaku avtorja Tiziana Terzanija. Nedavno sem prebrala knjigo, ki se dotakne srca: Ob tebi, avtorice Jojo Moyes. Všeč so mi knjige, ki me »zadenejo«, knjige, o katerih razmišljam tudi pozneje, knjige, ob katerih jočem in celim svoje rane. Branje je lahko izjemno plodna sadhana (jogijska praksa).

Glede filmov težko izpostavim samo enega …. všeč so mi različni žanri.

Moji TOP 3:

  1. Inception (Izvor): https://www.imdb.com/title/tt1375666/
  2. Lunchbox (Okus po ljubezni): https://www.imdb.com/title/tt2350496/?ref_=fn_al_tt_1
  3. Finding Forrester (Forresterjevo razkritje): https://www.imdb.com/title/tt0181536/

Vodiš svojo pogovorno oddajo. Kateri dve osebi bi povabila kot svoja prva gosta? Zakaj?

Prva mi pade na pamet Brene Brown. Njo oz. njene knjige sem odkrila, še preden je postala tako znana v TEDx. Je materinski tip ženske, hkrati pa revolucionarka, ki premika nepremakljivo.

Če bi lahko odvrtela čas nazaj, bi si želela osebno spoznati Carla Gustava Junga. Imela bi prenekatero vprašanje, verjetno bi se dogovorila še za kakšno zasebno srečanje. 🙂

Pred tabo je življenjski nastop. Katero motivacijsko pesem bi poslušala tik pred njim?

Ena je pa res, ko začnem kar poplesavat in me dvigne 🙂

Parni Valjak – Ljubavna

Katero nenavadno navado imaš?

Hmmm … pa snemimo maske. Prva čudna navada je, da preden grem od doma, poravnam vse stole v jedilnici … tudi v joga studiu to naredim 🙂 Druga, da vedno obrišem kapljice vode s pipe. Pri nas doma imamo posebno cunjico za to. Kaj češ, eni smo pač pedantni. No, ne pa za vse stvari, tudi to je treba priznati.

Najboljši življenjski nasvet, ki si ga prejela?

»Ne deli nasvetov, če te ne prosijo zanje. Raje samo poslušaj, včasih je to največ!«

Na začetku študija mi je to povedala moja draga profesorica psihologije Gabi Čačinovič Vogrinčič. Od samega začetka delam z ljudmi, za ljudi … vsak dan sem v vlogi psihosocialne svetovalke, učiteljice, predavateljice … moja rama je pogosto »rama za jokanje« tudi v prijateljskem krogu in ta nasvet mi je prišel mnogokrat zelo prav.

Kakšno je tvoje sporočilo učencem joge?

Počasi prihajam v tako imenovana zrela leta, z radostjo jih objemam in sprejemam in lahko iskreno rečem, da se vedno bolje počutim v svoji koži. Vse je tako, kot mora biti, kar ne pomeni, da je vse idealno. Ženski v 40. letih dandanes ni lahko, običajno je razpeta med mnogimi vlogami … izzivi so številni, a vseeno lahko rečem, da sem odkrila recept, ki pri meni deluje, da sem zadovoljna z življenjem. Sem pa prepričana, da to ne bi bilo tako, če ne bi investirala ogromno časa in denarja v različna izobraževanja, kjer sem spoznavala sebe, kjer sem se naučila vsega, česar se mi ni uspelo naučiti v družini ali šoli. Ljudje smo si različni, vsak išče v jogi kaj drugega.

Vedno sem kopala v globino, od nekdaj sem čutila, da je telo le manifestacija nečesa globljega. Joga zame ni le izvajanje asan, že od rane mladosti je bila zame pot zdravljenja in učenja … raje sem si kupila dobro knjigo ali plačala izobraževanje kot pa novo jakno. Vse je stvar prioritet! Joga je moja psihoterapija in šola za življenje, ena boljših odločitev v življenju. Kaj pa so vaše prioritete?

 

 

 

 

 

Koledar
dogodkov