Joga studio Sadhana

Ali veste kaj vam prodajajo učitelji joge?

Ali veste kaj vam prodajajo učitelji joge?

Avtorica: Sneža Vidovič, učiteljica joge in meditacije, Vodja Joga studia Sadhana

 Priča smo razvoju na vseh področjih. Vse postaja bolj kompleksno, kar pa ne pomeni nujno lažje. Prav nasprotno. Življenje zahteva, da se spoznamo na več stvari hkrati, da bi lahko sledili trendom. Tudi na področju joge se pojavljajo nove zvrsti joge ter nove oblike programov. Ali veste med čim izbirate in kaj so bistvene razlike?

Portret SnezaTo poletje sem na Facebooku zasledila različne ponudbe kot so Joga počitnice, Joga potovanja, Joga oddihi. Pogosto tudi ponudbe »Yoga retreat-a«. Tuje in slovenske ponudbe so kar kapljale, z zanimanjem sem prebirala vsebino in opis programov ter se čudila kaj vse se skriva pod ponudbo joge. Hkrati pa sem prejela sporočilo svoje dolgoletne učenke, ki je bila ogorčena in razočarana nad eno takih ponudb, ki jo je izbrala za to poletje. Razočarana predvsem zato, ker je bila na Joga oddiha deležna le ščepca joge. Ogorčena ker so ji vsak dan vsiljevali promocijska predavanja, od eko, bio produktov, angelskega nakita, astrološkega svetovanja do reiki seans in podobno.

Vsekakor je bilo njeno razočaranje rezultat preteklih pozitivnih izkušenj in pričakovanj, obenem pa je nekoliko slabše poznala ponudbo na trgu. Lahko bi se zgodilo komurkoli. Poletni Joga oddih je primerjala z mojim Joga intenzivom, ki smo ga imeli spomladi. Kar je zagotovo nesmiselno primerjanje. Joga oddih pač ne more biti Joga intenziv, kar že samo ime nakaže. Verjetno nam je jasno, da delavnica ni isto kot predavanje, ima vendarle drug namen. Paket štirih obiskov joge (»princip drop in yoga classa«) ne moremo enačiti z nekajmesečnim tečajem joge, vsebina in intenzivnost je drugačna. Skratka ne smemo metati vsega kar nosi besedo »joga« v naslovu v isti koš, razlike so lahko zelo velike.

Tudi na področju joge se dogaja razvoj; vse večja je raznolikost ponudbe, ki lahko zmede še tako izkušenega jogista. Največkrat se v past ujamejo začetniki in nepoznavalci ponudbe s področja joge. Nemalokrat celo učitelji joge »ponesrečeno« izbirajo naslove za svoje dogodke in s tem ustvarjajo še večjo zmedo.

Nedvomno je škoda, da bi zapravljali dragocen čas in denar za programe, ki niso po vaš meri. Zato se dobro informirajte kaj je vsebina programa joge. Če ste učitelji joge si ne želite nezadovoljnih učencev in slabe reklame, zato bodite čim bolj jasni in konkretni v svojih ponudbah.

V izogib slabi volji in razočaranju svojih in drugih učencev delim moj pogled in izkušnje o vsebini različnih joga programov. Dobro je vedeti kakšen je namen oz cilj ter obseg določenih programov ter kaj lahko pričakujemo, če se odločamo za: Joga oddih, Joga intenziv, Joga počitnice&potovanja ali »Yoga retreat«.

Vsi naši programi in njihova imena /naslovi ter teskti/opisi so avtorsko delo in so predmet avtorske zaščite ali druge pravne oblike zaščite intelektualne lastnine. Besedila ali dela besedila ni dovoljeno prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene. Vsako kopiranje teksta bomo takoj prijavili pristojnim organom.

KAJ JE JOGA ODDIH?

Običajno krajši program (npr vikend program) za regeneracijo in sprostitev, kjer se ponuja praksa joge kot ključna aktivnost. Vendar pa ni nujno tako, zato berite dalje!

 

  • Program: lahkoten program (2-4 ure joge na dan), običajno brez poglobljenih predavanj in temeljitega razlaganja vsebine, vodena praksa joge ali sadhana (različno dolge, lahko tudi dve vodeni praksi na dan).
  • Lokcija: okolje, ki ponuja dobre pogoje za sprostitev ter druge aktivnosti (npr. pohodništvo, kolesarjenje, wellness …)
  • Namestitev: odvisno od cenovnega razpona, od skupnih ležišč do luksuznih hotelov, od samostojne priprave hrane do samopostrežnih polpenzionov, včasih tudi ponudbe s postenjem.

 

Joga oddihi so postali redna, dodatna ponudba na področju joge. Obstajajo pa velike razlike v programski zasnovi, namestitvah in seveda v cenah. Zato poleg cene obvezno natančno preberite tudi opis programa ter kaj je še zajeto v ponudbi (namestitev, prehrana, dodatne ugodnosti). Marsikdaj k običajni hotelski ponudbi dodajo eno ali dve praksi joge, ponudijo popust pri masažah in že je to Joga oddih. To je bolj poskus Joga oddiha. Zagotovo tukaj ni poudarka na druženju in povezovanju jogijske skupnosti, še manj na kakovostnih programih joge. Včasih jogo poučujejo nekvalificirani kadri, pogosto maserji in animatorji. Tovrstna ponudba se je razpasla v Sloveniji in na Hrvaškem, kar je zagotovo kritika na račun hotelirjev in turističnih delavcem. Prav nasprotno pa se dogaja, ko učitelj joge ali joga studio razpiše Joga oddih, kjer cel dogodek temelji na sprostitvi ter druženju jogistov, ki tudi čez leto obiskujejo tečaje joge. Temeljna aktivnost Joga oddiha so vodene prakse joge, ki imajo pogosto tudi neko izbrano tematiko, ki poglablja vaše dosedanje izkušnje na področju joge.

Naj vas opozorimo še na to: Ni tako redko, da se jogo povezuje z drugimi aktivnostmi in je joga samo en delček ponudbe, drug del ponudbe pa npr surfanje, kajtanje, pilates, kolesarjenje, kuharske delavnice in drugo. Dobro je vedeti koliko je joge na urniku. Žal se dogaja tudi to, kar se je zgodilo moji učenki, da vas v prostem času zasujejo s prodajnimi nastopi različnih promotorjev ter vam ponujajo vse; od zdrave prehrane, BIO, EKO kozmetike ter aparatov za pripravo smoothijev. S temi aktivnostmi se zapolnjuje »program«. V primeru, da ima dogodek posebnega sponzorja, ob prihodu pa ste prejeli vrečko z darili, boste zagotovo imeli tudi EPP urice.

 

KAJ JE JOGA INTENZIV?

Različno dolgi programi (najbolj pogosto vikend, lahko tudi cel teden), kjer je v ospredju poglobljeno in intenzivno učenje joge. Preplet strokovnih predavanj, prakse joge in delavnic. Običajno ni drugih vsebin!

 

  • Program: intenziven program joge (4 – 6 ur na dan), običajno se temeljito obdela neka tematika iz joge. Najbolj primerno za resne učence in učitelje joge.
  • Lokcija: od urbanih središč in joga studiev do naravnih zdravilišč in ašramov (duhovni center)
  • Namestitev: odvisno od cenovnega razpona, od skupnih ležišč do luksuznih hotelov, od samostojne priprave hrane do samopostrežnih polpenzionov.

 

Joga intenziv je po obsegu in intenzivnosti najbolj bogat program. Največkrat si Joga intenziv izberejo posamezniki, ki si želijo resno napredovati v jogi ter uživajo v jogijski skupnosti. Joga intenziv je lahko tudi del strokovnega izobraževanja za učitelje joge. Od izvajalca oz. učitelja je odvisno ali v ponudbo vključi še druge vsebine za sprostitev poleg joge kot npr savna, bazeni, masaže.

Dobro je vedeti, da lahko en joga intenziv prinese vsebino, ki jo lahko žvečite še celo leto.

ytt720x350

 

KAJ SO JOGA POČITNICE & POTOVANJA?

Običajno daljši program (op. vsaj tedenski) na oddaljeni destinaciji, ki združujejo turizem in jogo.

  • Program: običajno ščepec joge ob drugi »spa« ponudbi, ki le dopolni turistični aranžma.
  • Lokcija: od eksotičnih destinacij Azije do Evrope. Zadnja leta so popularne destinacije Bali, Toskana, Španija, Maroko in seveda Indija.
  • Namestitev: odvisno od cenovnega razpona, od hostlov do luksuznih hotelov, od ponudbe, ki ne vključuje prehrane do samopostrežnih polpenzionov.

 

Joga počitnice so relativno nov produkt na našem trgu, v tujini pa že uveljavljena praksa. Zdi se, da je film »Jej, ljubi, moli« naredil odlično reklamo za spiritualna popotovanja izgubljenih zahodnjakov lačnih mističnih ritualov. Največkrat se je dobro pozanimati ali ponudba vključuje tudi prevoz in transferje, sicer je lahko končni znesek ponudbe bistveno višji. Pogosta praksa je, da se učitelji joge za nekaj časa preselijo v eksotične kraje in tam poučujejo na dnevni ravni, med tem ko učenci prihajajo na destinacijo v svoji lastni režiji.

V paketih Joga počitnic se pogosto vključuje ayurvedske čistilne tehnike. Če gre v ponudbi za obisk ayurvedskih klinik, je zelo priporočljivo preveriti njihove reference. Nemalokrat se zgodi, da nevedne turiste »obdelujejo« samooklicani terapevti, ki zaračunavajo visoke zneske za zdravilne rituale, ki so lahko celo škodljivi.

 

KAJ JE »YOGA RETREAT«?

 Za konec si poglejmo še kaj je »Yoga retreat«. Beseda se zelo pogosto pojavlja na tujih spletnih straneh in socialnih omrežjih, počasi postaja moderna tudi pri nas. Lahko bi rekla, da je »Yoga retreat« sodoben marketinški trend na področju joge in večinoma ne ponuja tistega kar v resnici pomeni. Beseda »retreat« se lahko prevaja kod umik oz. odmik. Sam princip izhaja iz duhovnih, religioznih odmikov, ki so jih poznali tako sufiji, budisti, hinduisti in drugi, tudi v krščanstvu so ga izvajali. Manj znano je, da so tudi nekateri slovenski pisatelji v 70ih in 80ih odhajali v samostane z namenom spiritualnega odmika.

Pri »Yoga retreat-u« gre za umik od vsakdana z namenom kontemplacije, molitve in meditacije. Pravi »Yoga retreat« ne pomeni samo fizičnega odmika, temveč gre predvsem za introspekcijo in osamo, umik vase. Za večino ponudb, kjer se uporablja besedno zvezo »Yoga retreat« bi lahko rekla, da gre v bistvu za Joga počitnice. Zelo redko boste našli ponudbo, ki bo ustrezala tudi dejanskemu pomenu te besedne zveze.

»Yoga retreat« se praviloma izvaja v tišini, od enega tedna do deset dni.  Tišina je obvezen del prakse in lahko traja tudi nekaj dni zapored, kar pomeni, da ni pogovora med učenci, ni branja, ni telefonov, računalnikov, TV in drugih motilcev. Običajno ni wellnessa, izletov ali drugih oblik sprostitve, ki bi nam zapolnile čas. Bivate sami v zelo asketskih sobah, nobenega luksuza.

Namen pravega »Yoga retreat-a« je, da znamo biti sami s seboj v tišini, da se srečamo iz oči v oči z vsem balastom našega uma in se usmerjamo v duhovne sfere našega bivanja, pri tem pa so nam odvzeti tipični motilci našega uma.

Tišina je za sodobnega človeka nujno potrebna, a ni odveč povedati, da so pravi »Yoga retreati« zahteven podvig za večino smrtnikov. Zahtevajo predanost, disciplino in izkušenega učitelja, ki vas usmerja skozi »krizna« obdobja. Včasih taki odmiki prinesejo najprej slabo počutje in anksioznost … tudi sama sem šla večkrat čez ta proces, ni enostavno. Nekaj časa traja preden se naš um očisti in začnemo uživati v pravem luksuzu, ki mu rečemo tišina.

Preberite tudi članek Sneže Vidovič: MOČ TIŠINE

Če izhajam iz sebe, lahko rečem, da je vredno poskusiti vse zgoraj naštete programe, vsak ima svoj čar in vsak ima nekoliko drugačen namen. Odvisno kaj iščete, kaj vas nagovori in kaj potrebujete v določenem trenutku. Naj omenim tudi to, da predpisanih standardov in pravil, kaj bi morali vsebovati programi, ni. Zgornja »klasifikacija« je nastala na podlagi mojih dvajsetletnih izkušenj, na domačem in mednarodnem trgu.

Zato še vedno velja stara modrost: »Ni vse zlato kar se sveti!« In če prevedem na področje joge, nima vsak program joge v svoji vsebini joge.

 

 

 

 

 

 

 

Koledar
dogodkov