Sadhana joga

Kaj nam šepeta jesen?

Avtorica: Sneža Vidovič

Življenje ni linearno, teče ciklično in človek to prej ali slej spozna. Prav tako narava z luninimi menami in letnimi časi opozarja na pomembnost razumevanja ciklov. Vsak letni čas nam prišepne drugačno zgodbo. Da bi slišali kaj nam šepeta narava jeseni, se je potrebno ustaviti. Priložnosti so, odločitev pa je vaša.

Kot verjetno veste je ajurveda sorodna jogi in nas uči o ravnovesju treh doš oz kvalitet, ki so prisotne tako v naravi kot v človeku, ki je del narave. Tri znamenite doše so vata, pitta in kapha. Čas jeseni in zgodnje zime je čas vata doše. To je čas nestanovitnega vremena, nihanja v temperaturi ter čas vlage. Temu primerno nas pogosto zebe, sklepi so okorni, pogosto slabše prebavimo hrano in smo napihnjeni … tudi mentalne funkcije se odzovejo drugače jeseni; smo nemirnega uma in težje dosegamo svoje cilje, ker je ogromno idej v zraku. Jeseni so izpostavljena predvsem naša dihala in črevo. Zato je potrebno jeseni z zavedanjem vzpostaviti primerno ravnanje za ohranitev vitalnosti in ravnovesja.

Na kratko bi bil naš nasvet za november : »Umirite se, ogrejte telo od znotraj in zunaj, držite se redne rutine prehranjevanja in urnika!«

Čas tople, kuhane hrane, juhic in jedi na žlico, ki vsebujejo tudi zdrave maščobe in začimbe, ki ogrejejo je že tukaj. Tukaj pa je tudi čas prehladov, ko je nujno kakšno prakso joge zamenjati z domačim počitkom. Ne pozabimo kaj je joga? Joga ni le izvajanje asan, ampak pot iskanja ravnovesja, ki včasih pomeni privoščiti si »dobro dozo počitka«.
Ali poznate zdravilen »ajurvedski zvarek«, ki okrepi imunski sistem, ogreje telo, deluje protivnetno ter antiseptično? Preverjen napitek, ki ga priporočamo že ob prvih znakih prehlada je zelo preprost za pripravo.

Ajurvedski zvarek
 
3             dcl vode
1             žlička kurkume
4-5          rezin svežega ingverja
5-6          zrnc popra
½            žličke cimeta
1             žlička klinčkov
1             žlička gheeja ali masla
½            žličke medu
              (vedno ga dajemo pol manj kot gheeja)
sok 1 limone

Postopek priprave:

Vodo zavremo in dodamo sestavine eno za drugo, vse razen medu in limone. Nekaj minut pustimo vreti, nato pustimo stati, da se ohladi. Napitek precedimo in čez nekaj minut, ko je napitek primerno topel za piti, dodamo med in limono. Ajurvedski zvarek pijte zjutraj in zvečer, ko čutite, da je vaš imunski sistem oslabljen. Sicer pa ga lahko uživate tudi preventivno, še posebej jeseni in pozimi.

Kar se tiče prakse asan in pranajam za jesen pa je vodilo sledeče: dobro ogrejmo telo, naj ne manjka stoječih asan, zaklonov in zasukov. Za umiritev uma pa obvezno pranajame kot na primer – Nadi shodanam Pranajama (izmenično dihanje po nosnicah). In brez skrbi – vse to smo že upoštevali in vključili v naše redne tečaje joge.

Izkoristite novembrski čas za umiritev, odmik ter »duhovno hrano«, saj vas narava podpira prav v tej smeri.

Namaste!

Post a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad …

Yoga studio San Francisco