Joga studio Sadhana

KAKO DOSEGATI NAJVIŠJE POTENCIALE?

Portret Blaz 1
Blaž Jarc, učitelj joge

Čustva vplivajo na naše misli, le-te pa vplivajo na naše delovanje. Filozofija joge navaja kar nekaj primerov disfunkcionalnih čustev (poželenje, jeza, pohlep, zavist, strah, …), ki sicer izvirajo iz prvinskih (pra) in bioloških vzgibov, a so še kako prisotna v današenjem času. Čeprav se je svet od pradavnine precej spremenil, ti vzorci čustvovanja ostajajo in še kako vplivajo na kvaliteto našega življenja. Tradicija joge je pri tem jasna …

Umirjen um ni žrtev samoohranitvenih nagonov in ne zapada v negativna čustvovanja. Kako to doseči? Ključno je, da v nas samih prepoznamo izkustva moči, veselja, ljubezni in radosti (lastne vire moči)  ter se opremo na redno jogijsko prakso. Le tako bomo presegli ustaljene in globoko zapisane (privzete) čustvene navade. Pot do tega ideala je tlakovana z jasno odločitvijo in močno voljo.

Svarupa (naš najvišji potencial na nivoju čustev) pomeni moč in stabilnost uma. Ta ideal odražajo umirjenost, vzdržljivost (stabilnost) v težkih okoliščinah, neomajna vera in upanje, radost, sreča in brezpogojna ljubezen. Vse to so primeri našega najvišjega potenciala na nivoju čustev in razpoloženjskih stanj.

Ob tem nam joga razodene tudi metode, za kultiviranje navedenih stanj. Usmeri nas v redno jogijsko prakso (sadhana) in k pristopu v pristne odnose z ljudmi, ki nas na tej poti podpirajo in čutijo isto (sangha).

Če to berete, ste na dobri poti, saj ste že del naše sanghe. In ko se negativno čustvo ponovno pojavi, naj vas vodi k vprašanju: “Zakaj se sploh poraja?” Vsa čustva imajo namreč eno skupno stvar – izvirajo iz nerazumevanja in napačnih interpretacij (avidya). Doseči ideal torej pomeni ozavestiti vzorec in dojeti, da nas čustvo samo ne definira. Mi nismo to čustvo, nismo niti njegovi simptomi, ki se lahko odražajo.

Ideal je torej  spoznanje, da imamo moč, sposobnost in dolžnost, da z lastnim delovanjem vplivamo na naše stanje. To je moč sadhane – jogijske prakse. Ne gre torej za to ali vidimo kozarec na pol poln ali na pol prazen. Gre za to, da se zavedamo, da ga vedno lahko mi sami napolnimo do vrha, če se zato odločimo!

Blaž Jarc, Sadhana učitelj joge

zjogonaddepresivnastanja-slo

 

Koledar
dogodkov