Joga studio Sadhana

UČITELJICA JOGE SE PREDSTAVI: BARBARA HABIČ PREGL

Barbara Habič Pregl

Po izobrazbi profesorica filozofije in primerjalne književnosti, po poklicu pa mnogo stvari: od samostojne galeristke, publicistke, založnice, prevajalke in avtorice, pripovedovalke pravljic do certificirane učiteljice hatha joge in joge za hormonsko ravnovesje.

 

  1. Kako je joga zašla na tvojo pot in kaj ti prinaša?

Joga se je znašla na moji poti pred več kot 40 leti, kot se za pravega knjižnega molja spodobi, s knjigami. Najprej mi je prišla v roke drobna knjižica Jurija Zalokarja »Joga, znanost ljubezni«, ki je široko odprla vrata mojega zanimanja. Potem sem našla priročnik Jasmine Puljo, legendarne jugoslovanske učiteljice joge, in začela sem se učiti sama. Sledili sta še odlični knjigi Andréja van Lysebetha o jogi in pranajami in bila sem popolnoma prevzeta in osvojena. Na voljo je bilo kar precej prevedene kakovostne literature, za kakšen tečaj pa takrat še nisem slišala. Joga me je spremljala na različne načine tudi pri mojem študiju filozofije kot področje, ki me je resnično zanimalo. Mnogo kasneje sem se zaradi težav s hrbtenico znašla v situaciji, ko sem čutila, da potrebujem pomoč – kakovostno poučevanje asan. Po nekaj spodletelih poskusih sem našla tak tečaj, težave so izhlapele, ljubezen pa se je poglobila. Sledilo je izobraževanje, ki je dosmrtno učenje, pa poučevanje, ki je veliko veselje. Lahko bi rekla, da je joga moje življenje, pa naj se sliši še tako šablonsko. Vprašanja, ki sem si jih postavljala, so skozi jogo našla svoje odgovore.

 

  1. Katera je ena od tvojih najljubših asan in zakaj?

Trenutno garudasana, orel. Moja osebna izkušnja je, da z leti prakse postajajo asane manj pomembne oziroma se njihovo število zoži na tiste bolj klasične, ki sestavljajo jedro klasične joge. Vse bolj pomembno je njihovo psihosomatsko delovanje, način, kako jih ponotranjim in kako name delujejo v psihološkem pomenu. Rada jih zadržujem dolgo in so lahko meditativna praksa.

Orel me trenutno najbolj nagovarja, kot asana ravnovesja, obračanja k sebi in obenem sposobnosti, da se odlepim od tal, kar mi omogoči pogled iz ptičje perspektive. Ta prikaže mnoge stvari zelo drugačne in je zato osvobajajoč.

  1. Katero knjigo ali film, ki si jo pred kratkim prebrala/videla, bi priporočila?

Za bibliofila in filmofila težko vprašanje! V lanskem, Cankarjevem letu sem ponovno prebrala Cankarjev opus in vse, kar je bilo napisano o njem, in morda šele sedaj res razumem, kako resnično velik je.

Sicer pa sta me v zadnjem obdobju navdušili knjigi o hoji: F. Gros »Filozofija hoje« in R. Solnit »Wanderlust«. Med romani pa je definitivno presežek »Kompas« M. Enarda. Všeč mi je tudi neapeljska trilogija E. Ferante. Naj omenim, da sem z navdušenjem tudi v dveh mesecih prebrala celotnega Joja Nesba.

Stalnica branja za predanega jogija pa so seveda Sutre o jogi – besedilo, ki zori s prakso in skozi telo.

Filme najbolj strnjeno gledam na festivalu Liffe in vedno vidim precej kakovostnih filmov. Tudi letos je bilo tako. Vedno izberem vse islandske filme in letos je bila »Bojevnica« B. Erlingssona, ki se trenutno vrti v kinih, seveda zabaven izbor. Pa »Najljubša« Y. Lathimosa in všeč mi je bil romunski film »Vseeno mi je, če bomo v zgodovino zapisani kot barbari« R. Juda.

  1. Vodiš pogovorno oddajo. Kateri dve osebi bi povabila kot prva gosta? Zakaj?

Ni dileme: astrofizika s filozofskimi vizijami Stephena Hawkinga in ruskega režiserja Andreja Tarkovskega. Žal oba že pokojna velikana na področjih, ki me najbolj zanimajo in okupirajo: astrofizika in filozofija, umetnost in etika. S Tarkovskim sem se veliko ukvarjala že pri diplomski nalogi in v nekaterih publikacijah, Hawking je bil vedno navdihujoč, kot človek in znanstvenik. Veliko vprašanj!

  1. Pred tabo je življenjski nastop. Katero pesem bi kot motivacijo poslušala tik pred njim?

David Bowie: Heroes

  1. Katero nenavadno navado imaš?

Precej navadnih navad. Tista, ki druge najbolj iritira, pa je, da si jemljem pravico biti nedosegljiva.

  1. Najboljši življenjski nasvet, ki si ga prejela?

Težko bi izbrala enega samega. V različnih obdobjih so prišli prav različni.

Rasla sem ob babici, ki je bila modra ženska. Njeni nasveti mi še vedno odzvanjajo v glavi. Čeprav jo je življenje hudo preizkušalo, je vedno govorila, da moraš vedeti, s kom se primerjati, in v tem je vsa skrivnost sreče ali vsaj zadovoljstva. Visoko na lestvici njenih vrednot je bila pridnost. Kljub temu se spominjam njene izjave, da se najbolj boji pridnega in neumnega, saj naredi veliko več škode kot len in pameten.

Trenutno me navdihuje arabski pregovor:

»Ko spregovoriš, naj bodo tvoje besede boljše od molka.«

  1. Sporočilo učencem joge …

Vztrajajte! Šele ko se osvobodimo telesa, v smislu sodobnega narcizma, in ko se nehamo boriti z asanami, telovadba postane joga. Takrat se razprejo njene neslutene psihološke globine. Prej ali slej se pojavi vprašanje, kam pelje dolgoletna praksa joge. Ko se pojavi, verjamem, da smo na pravi poti plemenitenja samega sebe. Smisel tega pa sta sočutje in delovanje v prid skupnosti.

 

 

 

Koledar
dogodkov