Kaj je joga?

Joga studio Sadhana: Praksa joge s Snežo Vidovič, učiteljico joge in meditacije

Kaj je joga? Joga je univerzalen ključ, ki odpira vse ključavnice.

(Swami Satčitananda)

Joga je najstarejši sistem človeškega razvoja, ki obsega telo, um in duha. Čeprav se današnje poučevanje joge bolj usmerja v telesni aspekt, je bistvo joge združitev s kozmosom, z univerzalno energijo, katere del smo. Joga je celovita znanost o življenju, ki jo ni mogoče raziskati do popolnost. Pomaga nam videti bolj jasno in razumeti bolj globoko nas same in svet v katerem živimo. Z jogo postajamo gospodarji svoje usode, ko k življenju pristopimo s polnim zavedanjem.

Nekaj dejstev o jogi:

• Joga je psiho-fizična disciplina razvita v Indiji pred približno 5.000 leti.
• Danes je najbolj poznan stil joge  HATHA JOGA, kjer so poudarjeni telesni položaji, dihalne vaje in meditacija.
• Joga izhaja iz Indije.
• Joga ni religija, čeprav je  povezana s hinduizmom in je osnovana na nekaterih hinduističnih prepričanjih (karma, reinkarnacija), ki je za Indijo specifično.
• Zahodna znanost je dokazala pozitivne učinke vadbe joge za astmo, srčne bolnike, epilepsijo, stres in drugo.

Zakaj joga? Joga lahko vsakomur ponuja prav tisti košček, ki mu manjka. Stremimo k popolnosti in večji kvaliteti življenja. Za nekoga to pomeni zdravo telo, za drugega umirjene misli, vitalnost in notranjo lepoto. Resnica je v tem, da joga deluje na vse ravni človeka, kar spoznamo skozi redno jogijsko prakso – sadhano.

Joga se je skozi tisočletja ohranila prav zato ker deluje za vsakogar in v vsakem starostnem obdobju. Je univerzalen ključ.

Zakaj se joge učiti v skupini?

Skupina ima mnoge prednosti. Najbolj dragocena je ta, da nismo prepuščeni sami sebi, saj programe joge pri nas vodijo strokovno usposobljeni učitelji joge. Učitelj joge na podlagi svojih osebnih izkušenj, znanja ter strukturiranega programa učenca vodi po pot joge varno in učinkovito. Skupina ponuja prostor za druženje, izmenjavo izkušenj in deluje na posameznika močneje zaradi principa sinergije.

Koledar
dogodkov