Vtisi udeležencev Sadhana učiteljskega tečaja joge

 Moj vtis o tečaju lahko povzamem s kratko prispodobo. Ko otrok prvič vidi kozarec medu, opazi, da vsi okoli njega potapljajo žličke vanj in jih z navdušenjem nosijo v usta. Seveda se kmalu znajde v medu tudi njegov prst. Ta prst se začne redno potapljati v med. Uživa v sladkobi in spoznava vedno nove in nove značilnosti te lepljive prijetne snovi. In pride dan, ko uporabi tudi sam žlico ter tako zaužije večji val sladkobe.
Moj učiteljski tečaj joge je ta prva zares sladka žlica medu po nekaj letih prakticiranja joge. Lahko rečem, da je bila slajša kot sem pričakovala. Poglobila sem svojo prakso in razumevanje joge, pridobila znanje o poučevanju drugih, predvsem pa je tečaj prinesel osebno rast, ki je nisem pričakovala. Vem, da je pred mano še zelo velik kozarec, ki se bo z leti počasi praznil. A prve ne pozabiš nikoli! Ta prva žlica je vzbudila zanimanje in željo po vedno novih.
Da je bila ˝prva˝ nepozabna, gredo zasulge Sneži. Njeno znanje in pa predvsem strast do joge sta navdihujoča. Predavanja in vse kar sodi zraven, zato dobesedno požiraš in z njimi rasteš.
Tečaj priporočam tako tistim, ki bi radi učili druge, kot tudi tistim, ki bi radi šli globje v razumevanje joge in lastno prakso.

Lavra B.


Mi je izobraževanje dalo, kar sem pričakovala? Odgovor je preprost.  Ne! Dalo mi je veliko, veliko več.
Z modulov sem se vsakič vrnila z ogromno znanja in ga (ker sem že učila prvo skupinico) pridno vsakič vključevala v ure.  Če bi vedela, kakšno pozitivno spremembo bo v moje življenje prinesla joga, bi se je z veseljem lotila že veliko prej. Joga je postala moje zatočišče pred vsem. Učiteljski tečaj joge pa ni samo poglobil moje lastne prakse in mi omogočil čudovito poslanstvo, da lahko tudi sama znanje o jogi predajam naprej, ampak je obogatil moje življenje z ogromno uporabnega znanja, z drugačnim pogledom na svet in s pristopi, s katerimi lahko še naprej plemenitim svoje delovanje na tem mestu, v tem življenju.

Zato samo še en velik HVALA iz srca za vse znanje, ki ga ti, Sneža, nesebično deliš naprej!

Špela S.


Z jogo sem se spogledovala že skoraj 10 let vendar se nisem nikoli odločila za obiskovanje tečaja. Zanimivo je to, da sem bila že nekajkrat v studiu Sadhana, preden sem začela obiskovati  tečaj joge. Mikal me je Snežin DVD, s pomočjo katerega sem potem malo vadila doma, drugič sem pri vas kupila eno knjigo, večkrat sem bila na vaši spletni strani … Ves čas me je nekaj vleklo v tvoj studio. J Zato odločitev, kam naj grem na začetni tečaj joge, ko sem se enkrat za to odločila, ni bila težka.
Pred izobraževanjem za učitelja joge sem na tečaj joge hodila šele eno leto, a me je v tem kratkem času joga čisto prevzela. Na svojem počutju, tako fizičnem kot psihičnem, sem zaznala občutno razliko in spremembo na bolje. Zato sem si želela poglobiti svojo prakso, razširiti svoje znanje in razumevanje o jogi, hkrati pa sem začutila tudi željo, da bi nekoč lahko to predala tudi drugim in jim morda s tem kako pomagala k boljšemu počutju. Zato sem se odločila za učiteljski tečaj pod mentorstvom Sneže Vidovič.
Izobraževanje je preseglo moja pričakovanja. Vedela sem, da mi bo ponudilo veliko znanja in izkušenj. Ampak šele, ko sem se pripravljala za izpit, sem zares ugotovila, kako obširno in kvalitetno znanje sem pridobila. Poleg tega sem dobila tudi veliko izkušenj skozi samo prakso, ki smo jo imeli v okviru izobraževanja in na hospitacijah. Vsebina modulov je bila obsežna in dokaj zahtevna, a Sneža nam je to približala in podala na tak način, da so se na koncu vsi delčki zložili v jasno celoto. Ni pa samo znanje tisto, ki sem ga pridobila. To izobraževanje je vplivalo na moje življenje na splošno. Res je, kot nam je Sneža rekla na začetku, da po koncu tečaja ne bomo več iste. In lahko rečem, da sem se kar v nekaj pogledih spremenila, drugače gledam na stvari, na življenje, na ljudi. V vsem in vseh vidim več pozitivnih stvari, kot sem prej, bolj sprejemam drugačnost in različnost. Tudi to, da živim v sedanjem trenutku, mi vedno bolje uspeva.  Pa še kaj bi se našlo. J Izobraževanje mi je dalo tudi širok pogled na to kaj joga je in mi tako dalo na voljo ogromno paleto tem in vsebin za nadaljnje raziskovanje.
Res hvala, Sneža, da si nam tako strokovno, a hkrati na zabaven način in radodarno predajala svoje znanje in delila z nami svoje izkušnje. Zahvalila bi se seveda tudi vsem ostalim učiteljem, Barbari, Tatjani in Blažu.
Zavedam se, da je to šele začetek mojega učenja in vesela sem, da sem prve korake naredila s tvojo pomočjo, v tvoji družbi in seveda v družbi ostalih učiteljev v vaši ekipi. Zelo lepo sem se imela na izobraževanju in kar žal mi je, da je konec.

Eva D.


 

»Sadhana je na dobrem glasu v jogijskem krogu, znana predvsem po strokovnosti in kvalitetnih učiteljih. Vsi učitelji v Sadhani, ki sem jih spoznala skozi tečaj joge in Učiteljski tečaj joge, so bili na mestu, vsak učitelj na svoj način mi je pomagal osvajati jogo na novo, na drug bolj kvaliteten način, vsakega sem na svoj način vzljubila in spoznavala drugačne načine prenašanja znanja z isto osnovo in enakimi koncepti. Tvoja joga Sneža, pa je zame simbioza strokovnega znanja in sproščenosti, samozavesti, odločnih, mehkih gibov in pomirjajočega tona in zahtevnosti ter doslednosti pri pravilnem izvajanju, poučevanju in predaji, ki je še posebej prišla do izraza na učiteljskem tečaju.

Na učiteljskem tečaju joge mi je bila še posebej všeč doslednost in koncept izobraževanja, koristilo mi je poglobljeno znanje in tudi vsa dodatna literatura v okviru tečaja.

Tečaj je koristen za vse ljubitelje joge, ne glede na to ali želijo poučevati ali ne…je pa zasnovan tako, da tudi če prideš z namenom samo poglobiti znanje joge, te nakoncu potegne, da bi se preizkusil tudi v poučevanju.«

Tjaša K, učiteljica joge

 


 

“Izobraževanja za učitelja joge sem se udeležila, ker mi joga veliko pomeni in sem v poučevanju joge videla pomemben del moje nadaljnje življenjske poti. Vesela sem, da sem izbrala pravo šolo, saj je Sneža odlična učiteljica in že takoj po končanem programu sem se čutila popolnoma kompetentno voditi prve skupine učencev. Cenim Snežino strokovnost, visoka merila, izkušenost in predanost jogi. Pri poučevanju joge je ustvarila vzdušje zaupanja, v katerem je vsak tečajnik varno in svobodno raziskoval svoje telo in njegovo modrost ter vsrkaval učenja o mnogih vidikih sebe. Zavedanje in razumevanje sebe in svojega telesa je namreč temelj poučevanja, saj učitelj učencem ne more dati nečesa, česar nima. In ne samo na jogijski blazini, Sneža je lahko vzgled za udejanjanje jogijskih vrednot tudi v vsakdanjem življenju. Učiteljski tečaj priporočam vsakemu, ki želi poučevati jogo (predvsem mnogim samooklicanim učiteljem), pa tudi vsakomur, ki želi poglobiti lastno prakso joge.”

Helena Ž., učiteljica joge, PromoVita.net

 


 

»Za učiteljski tečaj joge v Sadhani sem se odločila, ker sem uživala na urah joge, predvsem pri Sneži. Ima veliko znanja iz joge in daje velik poudarek prilagoditvam, uporabi pripomočkov, za lažje izvajanje asan. To je zelo uporabno in zdaj v svoji uri lahko jogo prilagodim in približam širši populaciji. Sistematična priprava ure in postopno nadgrajevanje zahtevnosti asan so odlična prednost, ko tudi sama vodim uro. Učiteljski tečaj priporočam vsem, ki želite poglobiti znanje osnovnih asan, se naučiti pravilne izvedbe, kako preprečiti poškodbe in uživati v družbi podobno mislečih.

Hvala, Sneza!

Simona V., Mokini yoga

 


 

»Izobraževanja joge (Učiteljski tečaj joge) sem se udeležila zato, ker sem želela v življenju nekaj novega, spremembo. Bila sem nezadovoljna sama s seboj, v mislih imam predvsem svojo notranjost. Pred izobraževanjem sem 1x tedensko obiskovala tečaj joge, čutila sem da rabim nekaj več!

Zelo všeč mi je bilo, ker smo si pri pri določenih asanah vzeli čas, učili smo se koristnih podrobnosti; kako se gre v položaj, kako se udobno ostane v položaju, kako se gre ven iz položaja. Všeč mi je bilo tudi druženje s puncami, spoznavanje sebe in drugih. Koristila mi je tudi informacija, da ni joga le jogijski položaj, toda še vse drugo: spoznavanje sebe, drugih, pranajama, meditacija…

Z izobraževalnim programom joge sem “zrasla” in dobila drugačno zavedanje sebe, in drugih. Moja notranjost postaja lepša, bogatejša…Spoznala sem kaj vse mi joga lahko da in zaradi tega sem boljša oseba! Joga je disciplina in z disciplino lahko v življenju marsikaj dosežemo, premagamo.

Tečaj bi priporočila vsem tistim, ki se želijo poglobiti v jogo, bolje spoznati sebe, se naučiti pravilnosti položajev, se naučiti pranajame; predvsem pa, da lahko posameznik sam vadi jogo na svoji življenjski poti in se poglablja vase. Menim, da tečaj ni samo za ljudi, ki želijo poučevati! »

Nina M., 36 let, dipl. ekon., učiteljica joge, poklicna maserka

 


 

“Učiteljski tečaj mi ni le pomagal k podrobnemu in poglobljenemu razumevanju joge, temveč mi je podal tudi boljše razumevanje sebe ter svojega telesa. Uspešnost tečaja nedvomno tiči v široko zastavljenem programu, ki obsega tako tematike zgodovine, filozofije in terapevtskih učinkov joge, kot tudi znanja o anatomskih specifikah človeškega telesa. Snežina strast in predanost svojemu delu je navdih, ki me bo vodil pri lastni učiteljski poti, njeno srčno mentorstvo pa topel spomin, ki mi zmeraj znova nariše nasmeh na obraz.”

Hojka D., učiteljica joge

 


 

»Izobraževanja sem se udeležila, zaradi notranjega klica k drugačnemu, duhovnemu – navznoter usmerjenemu delovanju. In ker že po naravi vse delim s svojimi bližnjimi, mi je bilo takoj pri srcu, da postanem učiteljica hatha joge. V bistvu, kot sedaj po dveh letih vidim, mi je ta šola, bila prva stopnica na moji duhovni poti. 

Najbolj se me je dotaknila 8-stopenjska pot Raja joge in razumevanje, da joga ni samo oblika fizične vadbe, na kar sodobni svet še vedno gleda zelo ozko usmerjeno. To tudi sedaj prenašam na svoje učence in vidim, da je to še kako potrebno na duhovni poti. Na izobraževanju sem pogrešala malo več gradiva oz. navodil glede tehnik meditacije, ki vodijo do višjih nivojev zavesti.

Svojo prakso sem pa zagotovo izpopolnila, do te mere, da razumem, zakaj je pomembno določeno zaporedje asan, ogrevanje, pranajame. Tudi sam način podajana znanja oz. vodenja ure, ki sem ga na izobraževanju prejela, mi pri mojih urah še kako koristi.

Tečaj bi priporočala tudi tistim, ki se doma redno ukvarjajo z vadbo, saj bodo dobili konkretna navodila o zaporedju asan, različnih zahtevnostnih nivojih oz. pripomočkih, pravilnem izvajanju…«

Petra D., 41 let, univ. dipl. oec.,učiteljica joge, Maribor

 


 

»Vsakodnevna praksa, ki jo zahteva učiteljski tečaj, je vsekakor spremenila moje življenje. Dobila sem veliko novega znanja, ki pa je bil le majhna osnova. Kar ugotoviš naknadno, da je joga ena globoka luknja, ki te enostavno posrka. In stremiš za več.

 Sneža je vedno z veseljem prenašala znanje na nas in kar mi je bilo najbolj všeč, da je delila svoje izkušnje z nami. Vedno je bila na voljo in znala nas je motivirati. Nikoli pa ni odstopala od svojih zahtev. To je vrlina, ki jo danes v borbi za konkurenco marsikdo spregleda, ampak je odraz kakovosti. Tečaj mi je dal dovolj znanja za samostojno delo, četudi so se delci puzzla sestavljali počasi. A tik pred zaključkom, ko sestaviš celotno sliko in opazuješ sošolce, kako samostojno vodijo uro, spoznaš, da si tudi ti eden izmed njih.

 Danes lahko rečem, da si ne predstavljam dneva brez joge. Pot je dolga, a mi je prinesla mnogo pozitivnih stvari: stabilnost, zaupanje, disciplino, poglobljenost opazovanja sebe, drugih, kreativnost, zavedanje trenutka, umiritev. Veliko sem vložila truda, energije, moči. Moja najlepša izkušnja zdaj je videti ljudi sproščene, ko odhajajo iz vadbe nasmejani, hvaležni, umirjeni. To vselej nariše nasmeh na mojem obrazu in neizmerno hvaležnost, da lahko delim jogo z drugimi.

 Učiteljski tečaj bi priporočala vsem, ki želijo od joge nekaj več, kot le prakso, pa tudi če se po opravljenih izpitih ne odločijo za poučevanje. Konec koncev smo vsi večni učenci.

Najlepše darilo, ki mi ga je joga dala je, da sprejemam sebe takšno kot sem in kar zmorem v dani situaciji. Z jogo sem se naučila potrpežljivosti in spoznala ali morda odprla oči, da ni važno če asano izvedem popolno, kot to stori Sneža. Važno je, da jo v okviru svojih zmožnosti naredim popolno četudi to pomeni, da se ne dotaknem prstov na nogi v predklonu in kaj se naučim na poti do tja. In ko iz joge to preneseš v življenje postane joga del tebe in ti del nje in joga tvoje življenje.«

 Simona O., mag. ekon. in posl. Ved, učiteljica joge

 


 

»Za izobraževanje (Učiteljski tečaj joge) sem se odločila, ker sem želela zvedeti več o tem, kaj »se skriva« za urami joge, ki sem jih obiskovala v Sadhani.  To, da joga ni samo telovadba, sem že vedela, ampak kaj pa to »več« je, tega pa nisem vedela. Zdelo se mi je, da bi mi teoretične/filozofske osnove joge lahko pomagale odgovoriti na to vprašanje in mi omogočile jogijsko prakso doživeti bolj polno in bolj celostno. Niti v sanjah mi ni prišlo na misel, da bi se sama ukvarjala s poučevanjem joge, šlo je samo za obogatitev moje lastne izkušnje.

Tudi mi ni bilo posebej jasno, katere vse teme učiteljski tečaj zajema. To, da je za izvajanje in poučevanje asan potrebno tudi znanje funkcionalne anatomije, je prišlo kot popolno presenečenje. In v moje začudenje kot prijetno presenečenje. Moji racionalni strani je zelo odgovarjalo, da se v okviru joge učim tako oprijemljivih, sistematičnih stvari. Pričakovala sem ezoteriko (ki je seveda prišla kasneje) in dobila trdo znanost. In ko je prišla na vrsto ezoterika, me je navdušila tudi ta. Tako da mi je bilo najbolj všeč to, da joga združuje v homogeno celoto na videz tako nasprotujoče si panoge, kot so zahodnjaška anatomija, indijska filozofija in ezoterika.

Nekje na sredi tečaje se je moje prepričanje, da ne želim učiti, začelo počasi spreminjati in kar naenkrat sem ugotovila, da želim svoje znanje in svoja spoznanja o jogi posredovati tudi drugim. Ni se spremenilo samo moje dojemanje joge, spremenila sem se jaz. Prvič v življenju sem začutila  željo po širjenju in podajanju znanja drugim. In naj dodam še, da je bil izpit za učitelja joge prvi izpit v mojem življenju, ki se ga nisem lotila kampanjsko in samo z obvezno literaturo.

 Prepričana sem, da je tečaj za učitelja joga primeren za vse, ki želijo jogo spoznati čim bolj celostno. Za vse, ki želijo nadgraditi razumevanje in prakso asan, spoznati druge jogijske tehnike, pa tudi za vse, ki poskušajo doumeti skrivnosti našega bivanja na svetu

 Irena V., učiteljica joge, univ.dipl.ekon.

 


 

»Jogo sem že nekaj časa poučevala, ko sem spoznala Snežo. Z očitno bogato zakladnico znanja in iskreno prijaznostjo je v meni prebudila željo, da se od nje še naprej učim. Ta želja me je pripeljala do učiteljskega tečaja v Sadhani.

Znanje, ki sem ga pridobila na tečaju, je mojim uram joge dalo strukturo in smiselno povezavo.

Podrobno raziskovanje področja anatomije mi je omogočilo, da pripravim ure tako, da so varne in optimalne za telo.

V tečaju smo poglobljeno spoznavali jogijske asane ter se naučili, kako jih prilagoditi potrebam posameznikov. V temu kontekstu smo se tudi naučili uporabe pripomočkov za kvalitetnejše izvajanje asan ter asistence. Vse to znanje pa smo se naučili tudi povezati tako, da lahko pripravljamo kvalitetne ure joge, med seboj smiselno povezane v daljše tečaje ali programe joge.

Učiteljski tečaj bi priporočila vsem učiteljem joge in tistim, ki želijo poglobiti razumevanje svojega telesa in sebe…«

Mojca Juvančič, učiteljica joge

 


 

»Za učiteljski tečaj v Sadhani sem se odločila po nekajletnem obiskovanju tečaja joge in ravno v času velikih stresnih in obremenitvenih situacij v službi … tako, da sem si na eni strani želela nekakšen »aktivni počitek« in preusmerjanje sebe, misli, dejanj stran od stresnih službenih situacij. Po drugi strani pa sem vstopala v tečaj, sicer z željo po novem znanju, vendar pa brez konkretnih pričakovanj, predvsem brez pričakovanj na področju poučevanja joge. Torej želela sem pridobiti nova in poglobiti obstoječa znanja, vendar pa so bile želje glede poučevanja joge precej skrite v ozadju. Na začetku tečaja nisem niti res verjela ali pa razmišljala o tem, da se bo premaknilo tisto nekaj v meni, ki mi sedaj ne da miru, ali me ne pušča ravnodušno in mi vzbuja željo po učenju in poučevanju.

Tečaj je name naredil nekakšen celosten vpliv tako na področju izčrpnega, poglobljenega znanja o jogi, asanah, pranajami in izkustev na svojem telesu, svoji praksi ter tudi na področju osebnega razvoja, saj s pomočjo učenja o jogi odpiram in odgovarjam na vprašanja kdo sem, kaj je moje življenje in kaj v resnici še želim izpolniti s svojimi dejanji. Program je odlično zasnovan in ponuja odgovore na raznovrstna vprašanja, primeren je tako za tiste, ki želijo samo izvedeti kaj več o tem, zakaj obiskujejo tečaj joge kot za tiste, ki želijo sami nadaljevati s poučevanjem.  

Program je tudi odlična motivacija za nadaljnje delo. Vsekakor sem sprejela to zapisano, povedano in izkušeno znanje in ga shranila kot zaklad z namenom čim večkrat spet pokukati vanj, prebrati, se spomniti detajlov. Od tu naprej se odpirajo vrata, in poti, ki se nadaljujejo, je zelo veliko.

Zahvaljujem se učiteljici Sneži za strokoven, izčrpen in nesebičen prenos znanja in tudi ostalim učiteljem, Barbari, Tatjani, Blažu in ostalim učiteljem, ki so doprinesli svoj košček v mozaiku učiteljskega tečaja. In v tem mozaiku smo tudi učenci. 🙂

Namaste!

Mateja O., učiteljica joge

 


 

Verjetno je bilo kar nekaj razlogov, zakaj sem se odločila za vpis v Učiteljski tečaj joge. A kmalu se je izkazalo, da so se vsi razlogi združili v skupni imenovalec, v poglobitev lastne prakse, v budno spremljanje osebne rasti. Preko detajlnega spoznavanja asan in vpogleda v anatomijo se je moje zavedanje telesa povečalo, s tem pa tudi pozornost na subtilnejše aspekte našega delovanja. Telo je postalo »vozilo«, s katerim radovedno krmarim po poteh življenja. Ali pa bi bilo bolje, da rečem po poteh joge? Mislim, da je jasno, da priporočam vsakomur obisk takega tečaja, ne samo poučevanja željnim jogistom, saj se preko poglobljenega študija joge, ki je seveda intenzivnejši in aktivnejši v primerjavi z običajnim obiskom v studiu, poglobi tudi razumevanje joge in zavedanje samega sebe. Hvala vsem iz Studia Sadhana, da ste delili z nami svoje znanje.

Lučka P.

 


 

<< Nazaj na opis Učiteljskega tečaja joge

Koledar
dogodkov